Vissza

Mi állhat az önbizalomhiány mögött? És mit tehetsz ellene?

Sokan küzdenek azzal, hogy úgy érzik, nem elég a tudásuk/képességük/erejük egy-egy feladathoz. Mások pedig játszi könnyedséggel vetik bele magukat bármilyen kihívásba, nem gondolkodnak azon, sikerülni fog-e az eléjük került feladat teljesítése, hanem elhiszik, hogy menni fog, és csak teszik a dolguk.
De mi lehet mögötte, és hogyan érheted el te is az utóbbit?
Legelőször tisztázzuk, mi az önbizalom. Sokféle meghatározása létezik, a saját szavaimmal úgy fogalmaznám, hogy annak a képessége, hogy mennyire tudsz hinni magadban. Hogy mennyire vállalod önmagad, a döntéseidet, hogy mennyire tudod elérni a belső erődet.
Mindannyian más és más csomaggal indulunk neki életünknek. Személyiségünket erősen meghatározza, hogy milyen családi környezetből jövünk. Ha egy gyereket hagynak, hogy felfedezze a világot, kitapasztalssa határait, azzal megerősödik benne, hogy később se féljen az ismeretlen helyzetektől. Lehet, hogy néhányszor leesik a mászókáról, de megtanulja, hogy ha fel szeretne mászni a tetejére és kitartóan gyakorolja, akkor előbb-utóbb fel fog jutni.
De ha a szülei csak azon aggódnak, hogy mi lesz, ha leesik, akkor a gyerek magáévá fogja tenni szülei aggodalmát, és inkább meg sem próbál felmászni, vagy az első kudarc után még édesanyja aggódó-szemrehányó mondatával is szembesülni kell: „Látod, én megmondtam, hogy baj lesz belőle!”
De nagyon fontos az is, hogy egy gyerek kapjon bátorítást is, hogy érezze, hogy szülei akkor is mellette állnak, ha egy helyzetben ő épp bizonytalan önmagával szemben. Kapjon dícséretet, ha valamit megcsinált. Még ha nem is lett tökéletes, akkor is érezze, hogy értékelik a munkáját, az igyekezetét.
És persze a legfontosabb, hogy kapjon szeretetet. Ha egy gyereket feltétel nélkül szeretnek és elfogadnak a szülei, akkor meg fogja tanulni, hogy ha valami nem is sikerül úgy, ahogy azt ő szeretné, vagy valamit hiába próbál, mégsem tud megcsinálni, attól még ő nem válik értéktelenné, ügyetlenné vagy tehetségtelenné, egyszerűen más dolgokban jó.
Ha ezek közül bármelyik hiányzik, nem fejlődik megfelelően a gyerek önbizalma, amit aztán tovább rombolnak a lesajnáló, gúnyolódó szülői reakciók. Erre persze később rátesz egy lapáttal az iskola, néhány tanár romboló reagálása egy rossz felelet után, a média által közvetített torz képek, vagy éppen a kusza társadalmi elvárások, és még sorolhatnánk hosszan.
A jó hír az, hogy a belénk rögzült minták felülírhatóak, ezáltal önbizalmunkat is tudjuk fejleszteni. Megéri mögé nézni mozgatórugóinknak, mert ha rájövünk valaminek a kiváltó okára, tudjuk majd, hogy milyen helyzetekben kell másképp reagálnunk, hogy változhasson életünk.
Manapság már sokféle önfejlesztő könyv, előadás, egyéni vagy csoportos tanácsadás érhető el azok számára, akik szeretnének fejlődni, önbizalmukat erősíteni, így bárki találhat olyan módszert, aminek segítségével könnyebben halad előre.
Végül jöjjön néhány önbizalom növelő feladat, amit akár rögtön ki is próbálhatsz:
1. Állj egy tükör elé és nézz bele. Mosolyogj rá magadra, nézz a szemeidbe és hangosan mondd ki a következőt: Hiszek magamban. Hiszem, hogy megvan az erőm, hogy véghez vigyem, amit szeretnék, és hiszem, hogy képes vagyok azt az életet teremteni magamnak, amit szeretnék.
2. Írj össze 5 dolgot az életedből, amikre büszke vagy. Lehet bármi, egy kihívás, amiben sikeresen helyt álltál, vagy egy sporteredmény, egy jócselekedet, egy munkád, egy műved, amit készítettél, ami csak eszedbe jut. Nem baj, ha több, mint 5 😊 Milyen érzés volt elérni ezeket? Töltekezz fel ebből az érzésből, ami átjárt, ahogy leírtad őket, és emlékezttesd magad, hogy ezt máskor is el tudod érni!
3. Próbálj ki valamit, amit eddig sohasem tettél. Nem kell azonnal a Kilimandzsáró megmászását kitűznöd, elég, ha elmész arra a tanfolyamra, amivel már régóta szemezel, vagy megtanulsz kötni, festesz egy képet. Nem baj, ha viccesre sikerül, a lényeg, hogy tágítsd a határaidat, és ne azzal foglalkozz, hogy milyen lesz a végeredmény, hanem egyszerűen élvezd, amit csinálsz.
Szeretettel: Berni
~ Napfény Kuckó ~
Nyilatkozat
A kineziológia és a többi, általam használt módszer nem gyógyít és nem pszichoterápiás módszer, hanem a stressz, a lelki és az energetikai blokkok oldásával segít egyensúlyba hozni a szervezetet.
A honlapon megjelenõ információk nem helyettesítik az orvosi kezelést vagy diagnózist, hanem ezek mellett használható stressz oldására illetve betegségek kezelésének kiegészítő támogatásaként.